Aquest divendres la Plaça Manises va acollir la novena edició de la iniciativa per promocionar i visibilitzar la presència de la dona en el nostre esport
Centenars de dones i xiquetes, però també xics, majors i menuts, es reuniren aquest divendres a la Plaça Manises de València amb l’objectiu de gaudir un any més del programa d’activitats proposat per la Federació de Pilota Valenciana per tal de celebrar el Dia Internacional de la Dona.
Els i les participants en el Va de Dona 2025 van rebre la visita tant de la Fallera Major, Berta Peiró, com de la Fallera Major Infantil de València, Lucía García, les quals van visitar la fireta d’artesans, amb productes i material utilitzats per a la pràctica del nostre esport.
Al carrer Cavallers, Berta i Lucía van practicar una treta d’honor a raspall i es van fotografiar amb pilotàries de totes les edats i també amb el públic assistent.
Després de la recollida de les samarretes de l’edició d’enguany, jugadores i jugadors es disposaren a jugar a raspall o s’acostaren al taller de guants per a protegir-se les mans, amb la col·laboració de les jugadores de raspall profesional i del programa de Rendiment de la FPV.
Victoria, Mar, Ana, Amparo, Irene, Anabel, Erika, Marina, Isabel, Júlia, Mireia, Clara i Fanni van atendre també a xiquetes i xiquets que volien fotografiar-se amb elles o rebre un record signat per les referents del raspall, ja fóra en una imatge, en la samarreta, els guants o en una pilota.
Altres punts d’atenció van ser els puzles amb imatges de jugadores professionals i l’espai destinat a jocs d’habilitat, on s’intentava ficar la pilota de badana en els diferents forats per tal de sumar la máxima puntuació, o la càmera 360 graus, que va tindre una gran demanda, acompanyada de la música proposada pel DJ Jesús Rosa des de l’escenari instal·lat a la mateixa Plaça Manises.
Ja distribuïdes pels carrers dels voltants -Cavallers, Convent de la Puritat, Cuines, Juristes i Rellotge Vell-, les jugadores i jugadors de tots els nivells, des de les integrants del Programa de Rendiment fins el món faller, i de qualsevol edat, van cridar ‘Va de bo!’ i la pilota començà a rodar.
La vesprada es va completar amb el lliurament de diplomes als millors dibuixos del concurs Va de Dona 2025. Natalia Sanz, de Llanera de Ranes, va resultar la guanyadora, seguida de Carmen Trives, de la Vall de Laguar, i Joan Palao, també de Llanera de Ranes.
També es van lliurar els premis del Trofeu Va de Dona de raspall femení professional, celebrat dijous al trinquet Pelayo. Ana, Isabel i Aroa van proclamar-se campiones, per davant de Victoria, Júlia i Mireia Valero.
La guinda de la vetlada la va ficar el premi anual ‘Va de Dona’, que enguany va ser per a Mª Ángeles Vidal Ruiz. Nascuda a Xàtiva, és actualment la directora gerent de la Fundación Deportiva Municipal de l’Ajuntament de València.
Vidal, graduada en Magisteri, llicenciada en Periodisme i amb formació en Direcció i Gestió d’Entitats Esportives per la Universitat d’Alacant i la Generalitat Valenciana, atresora més de quatre dècades de trajectòria en el món de l’esport: primer com a esportista, després en les banquetes com a entrenadora i en la direcció tècnica y la gestió en diferents càrrecs.
Després del seu pas tant per la federació valenciana com l’espanyola de voleibol, va ser cap de la Secció de Planificació Econòmica i directora gerent de la FDM entre 2013 i 2015. Coordinadora de l’Alqueria del Basket del Valencia Basket, des de 2023 va ser nomenada novament máxima responsable de la Fundació Esportiva Municipal de València.
El premi Va de Dona 2025 va completar una jornada de festa que va comptar amb la presència de Pedro Cuesta, diputat d’Esports de la Diputació de València; Tino Bendicho, coordinador de pilota de la Generalitat; i Mª Jesús Aguilar, representant de Caixa Popular i membre de l’equip del projecte “Caixa Popular Dona”, a més de Vicent Molines, president de la FPV, i les vicepresidentes i vicepresident Belén Puchal, Susana Martínez, Elvira López, Mamen Santarrufina i Pablo Esteve.
MÉS ACTES
Els dies 5 i 6 de març es podrà visitar a la Sala Refectori del Centre Cultural del Carme l’exposició ‘Creixement de l’àmbit femení en la pilota valenciana – Programa de Rendiment’, amb imatges i cartells dels campionats dels últims anys.
El mateix dimecres 5 està prevista a la Sala Refectori del Centre Cultural del Carme una xerrada a càrrec de Lucía Carmona, Coeducadora i Gestora Esportiva.
Per a tancar, el dijous 6, també al Centre Cultural del Carme, tindrà lloc la projecció del documental ‘Pilotàries’, dirigit per Paqui Méndez.